Volání ze zahraničí bez roamingového příplatku

  • Mušíte mít:
    • Vodafone SIM (z ČR)
    • telefon podporující WIFI volání
    • (doporučeno) SIM lokálního operátora, ze země kam jedete, s datovým tarifem

Pokud chcete volat na čísla v ČR a požívat volné minuty Vašeho tarifu a neplatit žádný roamingový příplatek, myslel jsem si donedávna, že je nutné být někde na hotelové WIFI a pomocí WIFI volání nahrazovat GSM spojení roamingového operátora.

Na tomto místě je nutné podotknout, že v ČR používají WIFI volání všichni operátoři, ale až na Vodafone je to vše omezené:
O2 – WIFI volání existuje jen pro volání a nejde přijímat SMS a hlavně funguje jen na území ČR. Tudíž je pak ze zahraničí nutné „podvádět“ přes VPN, ale nezkoušel jsem
T-Mobile – WIFI volání by mělo fungovat včetně SMS, ale rovněž jen na území ČR. Opět je nutné pokoušet se podvádět s VPN, ale rovněž jsem nezkoušel.
Vodafone – na WIFI volání mi fungují jak SMS tak volání. Pokud má člověk stabilní WIFI, pak druhá strana na kvalitě vůbec nic nepozná a hovor je stabilní a plynulý (vyzkoušeno Brazílie).

Volání Wi-Fi na skutečné Wi-Fi

Klasické WIFI volání je velmi jednoduché. V hotelu, kavárně nebo na letišti se člověk musí připojit k WIFI a v Nastavení -> Připojení je nutné aktivovat „Volání pomocí Wi-Fi a uvnitř zatrhnout „Preferovat síť Wi-Fi“.

Jako ověření je stavová lišta, kde je symbol slichátka s naznačeným signálem wifi:

Volání Wi-Fi bez WiFi (po datech operátora)…

Přišel jsem však na jednu funkci, která se opravdu může hodit a to je volání přes WIFI, ale za pomocí datového tarifu druhé SIM v telefonu (typicky lokálního operátora). Dovolil bych si tu umístit návod vytvořený a vyzkoušený na Samsung S22 Ultra v Brazílii, čímž si myslím, že je použitelný i v jiných destinacích.

Jdeme na to:
Myšlenka je taková, že v telefonu mám dvě SIM karty. SIM1 je od lokálního poskytovatele, SIM2 je moje karta Vodafone z ČR.
Na druhé SIM musím nastavit v menu vyhledávání operátora takového, který nemá roamingovou smlouvu s Vodafone, tedy mojí SIM v zásadě odmítne. (trvá to občas déle … asi 30s)

V mém případě jsem si pro Brazílii vybral operátora TIM BRA a funkci jsem si ověřil hláškou telefonu

V dalším kroku je třeba ve Správci SIM karet aktivovat „Automatické přepínání dat“

Pokud máte vše správně (a data od lokálního oprátora jsou dosttečně rychlá) objeví se Vám na telefonu malá ikonka sluchátka s číslem 1:

Pro ověření je dobré se ještě podívat do hlavní roletky (prstem 2x dolů), zda je jako operátor uveden „Vodafone CZ Backup Calling“:

… a můžeme volat odkudkoliv na ČR čísla, jako by byl človek doma :-D.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »